NYHETSBREV 13, 18 september 2005
Till första receptsidan


Som vanligt är det trevligt att kunna hälsa många nya vänner välkomna till mottagarlistan av nyhetsbreven.

Vi gissar att många har uppfattat de nya larmen om den dåliga standarden på köttmaten, och de nya rapporterna om de farliga e-colibakterierna som finns i tarmarna hos både djur och människor. Jag har tidigare rekommenderat Eric Schlossers utmärkta bok Snabbmatslandet (utkommen 2002 med studier från USA), och jag citerar en halv sida ur boken här - sid 270(/470):

"De nyligen identifierade livsmedelsburna sjukdomsalstrande organismerna tenderar att vara burna och spridas av skenbart friska djur. Det är ytterst sannolikt att ett livsmedel som är smittat av dessa organismer har kommit i kontakt med det infekterade djurets maginnehåll eller spillning, under slakt eller den åtföljande processen. En landsomfattande studie som publicerades av USA:s jordbruksdepartement 1996 fann att 7,5 procent av köttfärsproverna som tagits på charkuterifabrikerna var smittade med salmonella, 11,7 procent var smittade med listeria monocytogenes, 30 procent med staphylococcus aureus och 53,3 procent var smittade med clostridium perfrinens. Alla dessa sjukdomsalstande organismer kan göra människor sjuka; magförgiftning orskad av listeria kräver vanligen sjukhusvård och visar sig dödlig i omkring vart femte fall.
I jordbruksdepartementets studie innehöll 78,6 procent av nötfärsen bakterier som framför allt sprids med spillning. Den medicinska litteraturen om orsakerna till matförgiftning är full av eufemismer och torra vetenskapliga termer: koliforma nivåer, aeroba platträkningar, sorbitol, MacConkey agar och så vidare. Bakom dem ligger en enkel förklaring till varför en hamburgare idag kan göra människor allvarligt sjuka: Det finns skit i köttet."

Och nu har det kommit hit. Det finns all anledning att vara vegetarian idag!
Läs Aftonbladets rapporter den 15/9 -05, du hittar länken från sidan Senaste nytt. Där finns också länk till tre nya recept, och till tre nya produkter.

Bästa hälsningar till er alla!
Eva-Lena Hedal


Du får detta mail för att du anmält intresse för nyhetsbrev, eller för att du haft tidigare kontakt med oss. Om du inte vill ha våra nyhetsbrev framöver, klicka här och skicka mailet utan närmare förklaring.

2005-09-18
Skriv ut sidan