NYHETSBREV 15, 23 december 2005
Till första receptsidan


Här kommer en hälsning innan jul i sista minuten, och anledningen till det är en hel del frågor om julskinkan - som blir bättre för varje försök. Igår gjorde jag dessutom en specialform som gjorde att den inte blev så platt i botten som förra året, genom att bara lägga lite oregelbundet hopknölad folie utmed kanterna i botten på formen. Sedan skippar vi de färdiga färsbullarna i år, och serverar Simons fantastiskt goda färslimpa i stället.

Gör så här:

Mixa 12 Quorn filéer (1,5 pkt) till en massa.
Koka 4 dl vatten med 4 buljongtärningar och blanda i ca 10 droppar röd hushållsfärg, häll över quornmixen och låt stå minst 12 timmar.
Pressa sedan ut vätskan i durkslag, blanda ner 2 äggvitor (spar gulorna till griljeringen), och vetemjöl - 6-7 dl eller tills massan är formbar.
Lägg klumpen i smord folie och grädda i 175 gr 1,5 - 2 timmar - eller tills den låter ihålig. Pensla med äggula blandat med senap, toppa med lite ströbröd och griljera på galler i 225 gr ca 15 minuter. Då den kallnat går det att skära riktigt tunna skivor.

Simons färslimpa blir fantastiskt bra, och går utmärkt att lura köttätare med.
Ingredienser: 600 g färs, 3 medelstora gula lökar, 2 dl grädde, 2 dl ströbröd, 6 ägg, 2 buljontärningar, ca 1 dl vete- eller majzenamjöl, vipeppar, kryddpeppar och salt efter smak.
Smörkoka den hackade löken och blanda sedan ner övriga ingredienser. Blanda ner mjölet tills smeten är hanterbar, forma limpor med lite ströbröd över och grädda 175 gr ca 1 timme. Ströbröd över. Räcker till 3 limpor.

Tina Nordlunds Mat-program är kul att se, för även om man får titta bort emellanåt så visar hon många bra tips även för oss. Igår kom hon dessutom med ett fantastiskt avslöjande: Den dyra löjromen (som hotar beståndet), som hon kallade Havets guld, som är vansinnigt dyrt men ändå värt vartenda öre smakar...?? Just det: Ingenting, absolut ingenting alls! Innan man saltat den alltså. Vi älskar såna nyheter!

www.svt.se/mat finns fler recept och möjlighet att prenumerera på deras nyhetsbrev, där du får alla recept skriftligt i mailet.

(Här är kvällens meny: Veg-skinka, coctailkorv, färslimpa, auberginecannellonni, korvlåda, havssallad, pastej, ost, bröd, potatis, sallad, rödkål & sås.)

Vi önskar alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!
Eva-Lena Hedal


Du får detta mail för att du anmält intresse för nyhetsbrev, eller för att du haft tidigare kontakt med oss. Om du inte vill ha våra nyhetsbrev framöver, klicka här och skicka mailet utan närmare förklaring.

2005-12-23
Skriv ut sidan