OM VIKTKMINSKNING
 

Jag har som många andra följt debatten om övervikt på senare år, och läst mediernas rapportering den senaste tiden. Där har varit larmrapportering och varningar blandat med krav på respekt från överviktigas sida. Det senaste skriver jag gärna under på och jag har inga som helst fördomar mot folk som är rundare än andra. Men att andelen överviktiga har fördubblats på 20 år, och att 50% män, 30% kvinnor och 20% barn lider av fetma tyder på en allvarlig förändring i folks levnadssätt som troligen kommer att betyda stora problem i framtiden.

På en egen sida har jag beskrivit min mammas problem, och nämnt att jag själv bantade bort 18 kilo för 30 år sedan. Själv var jag en speta i tonåren med komplex för mina magra ben - såpass att jag stoppade upp mig med extrakläder inunder. Men då jag själv kom upp i 20-årsåldern drog jag på mig några extra kilon - och tänkte att det var som det skulle, det låg ju i släkten - tills jag prövade och lyckades fantastiskt bra med kolhydratmetoden.

Egentligen har jag inga stora viktproblem idag även om kilona har smygit sig tillbaka under åren, framför allt beroende på mycket stillasittande arbete och alltför mycket god och näringsriklig mat. Mitt BMI ligger inom ramen för normalvikt, men eftersom vi alla är olika byggda så betyder inte det att jag känner mig smal. Mina 10-15 onödiga kilon har lagt sig runt magen och jag skulle antagligen tas för att vara gravid om jag inte klädde mig i stora lediga kläder, vilket känns både varmt, svettigt och obekvämt nu när sommaren kommer. Så mitt beslut att banta bort det mesta av överflödet nu har varken med fåfänga eller några löjliga skönhetsideal att göra, utan med rent välbefinnande för min egen del. Jag vet att redan efter de första kilona försvunnit så ökar rörligheten och känslan av lätthet på en gång.

Men denna gång bantar jag på ett annat sätt, som är väl beprövat och erkänt fungerande. Med pulver. Metoden går ut på att byta ut alla mål utom ett varje dag, mot en exremt väl sammansatt sojabaserad dryck. En nära släkting bantade bort 10 kilo på ett par månader, och jag som övertog en del överblivet har nu tappat 2 kilo på två veckor. Nu väntar jag en beställd leverans vilken dag som helst, och jag återkommer med resultatet här längre fram.


Nya sida 2005-05-30
Skriv ut sidan